Révolte des Sahraouis - Revolt of the Saharawis - Revuelta de los Saharauis

Hårda sammandrabbningar mellan demonstranter och marockanska styrkor/militär i Västsahara .

Av: Ronny Hansen , Støttekomiteen for Vest- Sahara, Norge
(Översatt av Martin Wikström, Solidaritetskommittén vid Jakobsbergs folkhögskola)

Oslo, 27.05.05

Det ockuperade Västsahara upplever nu de största och mest intensiva protesterna mot den marockanska ockupationen på många år. Sen måndag den 23 maj har det pågått dagliga protester och kraftiga konfrontationer mellan sahariska civila och marockansk polis, militär och miliser. Den norska Støttekomiteen for Vest- Sahara och Solidaritetskommittén vid Jakobsbergs folkhögskola har löpande kontakt med ledande människorättsaktivister i de ockuperade områdena. Vinnaren av det norska Raftopriset 2002, Sidi Mohamed Daddach, uttrycker starkt bekymmer för situationen och appellerar till omvärlden om hjälp till att stoppa de marockanska övergreppen. Upproret har brett ut sig till de största städerna i Västsahara, och södra Marocko bland annat turiststaden Agadir. Helikoptrar cirkulerar över El Aaiun och hela stadsdelar är täckta av tårgas.

I skrivande stund antas minst 70 saharier ha blivit skadade och 19 saharier beskrivs som försvunna efter att ha blivit gripna av marockanska styrkor. Sjukhuset i huvudstaden El Aaiun bevakas av marockansk militär och som enligt människorättsaktivisten Daddach har beordrats att inte behandla skadade demonstranter.

Bland de nyligen försvunna är hela familjen El Aarabi, Faren Mohamed El Aarabi (60), hans fru Raabiáa och barnen Mohamed Salem, M'Barka och Mohamed Mulud. Den enda familjemedlemmen som undslapp arrestering är Baba El Aarabi, 8 år, som ligger skadad på sjukhuset i El Aaiun .

El-Aarabi-familjens residens rapporteras vara fullständigt raserat av de marockanska styrkorna, och det är mängder med blod på golv och väggar och andra tecken på hård kamp inne i huset. Polisen kom senare tillbaka till huset och kastade ut släktingar som hade kommit dit och förklarade att huset var nu exproprierat av den marockanska staten. Detsamma gäller minst 17 andra hus i de sahariska stadsdelarna av El Aaiun, men speciellt rör det sig om husen som tillhör arresterade demonstranter och aktivister. Många skadade västsaharier vågar därför inte uppsöka sjukhus, och det upprättas nu provisoriska kliniker i privata bostäder för att ta hand om de många skadade.

Protestmarscherna och sit-ins pågår om dagen, men om kvällen bryter det ut sammanstötningar och slagsmål mellan marockanska styrkor och västsahariska demonstranter som ropar slagord till stöd för motståndsrörelsen Front Polisario. De marockanska styrkorna utnyttjar ett centralt café för hopsamling av arresterade och deras makar och makor och för bort dom i väntande lastbilar. Natten till fredag vid 04-tiden blev Hammoudi Iguilid, en av de mest prominenta människorättsaktivisterna, ledaren av El Aaiun - avdelningen av den marockanska organisationen AMDH arresterad i sitt hem.

De marockanska myndigheterna utnyttjar både reguljära militära styrkor, polisiära insatsstyrkor och miliser bestående av civila marockanska bosättare för att slå ner upproret. Enligt observationer i södra Marocko är det nu på väg 600 extra polisstyrkor till El Aaiun, något som skapar stark fruktan bland lokalbefolkningen. Innan marockanska rajder mot bostäder till västsahariska demonstranter har strömmen och telefonledningarna blivit kapade.

Västsahariska människorättsaktivister medlar konstant med myndigheterna för att lugna ned situationen, och organiserar beskydd av oskyldiga marockanska bosättares bostäder för att undgå att de blir skadade.

Vinnaren av det norska Raftopriset Mohamed Daddach sade på telefon på fredag förmiddag att "stämningen här i El Aaiun och andra västsahariska städer är explosiv, nu kan allt ske. Västsaharierna är trötta på att leva under ockupation . Vi önskar bara friheten till att bestämma i vårt land! De stadiga övergreppen från marockanska militären, poliserna och bosättarna och den dagliga diskrimineringen vi upplever i eget land har fått bägaren till att flyta över för många västsaharier. Som ansvariga människorättsaktivister jobbar vi för att hålla en viss disciplin och ordning bland protesterna men detta uppror är starkare än någon av oss kan kontrollera. Vi fruktar att de marockanska militärerna försöker att slå ner upproret med hårdare medel och skapar en katastrof. Vi ber därför om hjälp från våra vänner i norden och de nordiska regeringarna för att försvara våra rättigheter och våra liv".

Inga internationella observatörer är tillsatta i Västsahara och FN-styrkan MINURSO håller sig inomhus eftersom deras mandat begränsar sig till att ordna en folkomröstning om Västsaharas självständighet. Folkomröstningen skulle ha hållits 1992 men Marocko vägrar att samarbeta med FN genomförelsen.

Sist det var uppror av denna storlek i Västsahara var 1999. Då blev många västsahariska demonstranter svårt skadade av marockanska bosättare. Många västsaharier blev arresterade och dömda till långa fängelsestraff och andra blev tvångsdeporterade till Nordmarocko. Marocko har idag ca. 160.000 soldater, 50 000 poliser och 200.000-400.000 bosättare i ockuperade Västsahara. Antalet kvarblivande västsaharier i Västsahara uppskattas till ca. 100.000-150.000 och ca. 160.000 bor i flyktingläger i Algeriet.

För ytterligare info:

Dessa hemsidor lägger frekvent ut uppdatering på engelska, spanska och franska om den pågående intifadan:
http://www.vastsahara.org/intifada.html
http://www.sahara-libre.blogspot.com/

Färska bilder från de sista dagarnas demonstrationer på dagtid finns på: http://www.vastsahara.org/bilder/elayunmay2005/pages/CAP1000.htm

Bilder av Daddach och Noumria, mottagelse av Raftopriset och mottagelse med Statsminister Bondevik: här

For uppdaterade nyheter om Västsahara, se också Støttekomiteens engelskspråkliga nyhetstjänst Sahara Update


[Intifada 2005 ] [Violations des droits humains dans les territoires occupés au Sahara Occidental et au Maroc ] [Communiqués, lettres, Documents...] [HOME]